نمناک
داستان ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است
روزی روزگاری در شهری خوش آب وهوا مرد ساده دلی می زیست که هیچگاه در کارهایش سیاست و نیرنگ وجود نداشت. او مغازه ای در شهر داشت و قیمت تمامی اجناسش منصفانه بود، از همین رو کاسبان دیگر به او اعتراض می کردند و می گفتند که سادگی و بی سیاستی در کار او کار ما را نیز خراب کرده است.
مرد ساده از سخنان مردم ناراحت می شد و به دلیل دل مهربان خود دوست نداشت که کسی را ناراحت کند اما نمی توانست که خود را تغییر دهد و دروغ بگوید تا دیگران بتوانند اجناس خود را گران بفروشند.
روزی مرد ساده داستان ما در نزد یکی از مغازه داران بود، که پیرمرد ریش سفیدی وارد مغازه شد و قیمت عسل را از مرد فروشنده پرسید فروشنده که مردی طماع بود، به پیرمرد تازه وارد که از شهر غریبی آمده بود، قیمت عسل نامرغوبش را دو برابر گفت. مرد ساده که در آنجا بود، نتوانست نیرنگ مرد فروشنده را تحمل کند، بنابراین لب به سخن گشود و گفت:
این بسیار گران است در حالی که ارزش واقعی این عسل بسیار کمتر است و این عسل اصلا کیفیت خوبی ندارد.
عسل فروش خیلی عصبانی بود اما پیرمرد با لبخندی بر لب گفت:تو بسیار آرام و ساده دل هستی، هر کس جای تو بود هرگز این حرف را نمی زد. بنابراین دل که پاک است زبان بی باک است.
معنی ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است
ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است بدین معنی می باشد که انسان هایی که مهربان و پاکدل هستند، بی باک و نترس بوده و سخنی که بر لب می آورند، سرشار از خیر و نیکی خواهد بود. این افراد زبانشان به سمت خوبی ها متمایل می شود و ترسی از سخن گفتن ندارند.اگر دل، منشأ ناپاکی ها و پلیدی ها گردد، افکار انسان نیز ناپاک می شوند و زبان او فاش کننده اسرار ناگفتنی او خواهد شد.
کاربرد ضرب المثل دل که پاک است زبان بی باک است
این ضرب المثل زمانی به کار می رود که افراد خوب و درستگار حقیقت را بدون ترسی بازگو کنند، افرادی که از گفتن حقیقت ابایی نداشته و از تزویر، ریاکاریی و دورویی به دور هستند.
نظرات شما عزیزان: