خودشناسی – ویژگیهای خودمان را بهتر بشناسیم
خودشناسی از جمله حوزههایی است که برای بسیاری از انسانها جذاب و دوستداشتنی است.
نگاهی به تاریخ مکتوب انسان هم نشان میدهد که معمولاً دانشمندان، حکیمان و سخنورانی که میتوانستهاند از انسان برای انسان بگویند، یا ویژگیهای هر فرد را در پیش چشمانش تجزیه و تحلیل کنند، از اقبال عمومی بهرهمند بودهاند.
خودشناسی در حوزههای مختلف، معنا و کاربرد و مصداقهای متفاوتی دارد: خودشناسی در مذهب، خودشناسی در عرفان، خودشناسی در رفتارهای اقتصادی و خودشناسی در روانشناسی تنها بخشهایی از قلمرو گستردهی خودشناسی محسوب میشوند.
هدف از خودشناسی در روانشناسی چیست؟
ما در متمم، عموماً از زاویهی روانشناسی به بحث خودشناسی نگاه میکنیم.
روانشناسان، الگوهای بسیار متنوعی برای سنجش صفات شخصیتی و ویژگی های شخصیتی و ساختار شخصیت ارائه کردهاند که هر کدام، مزیتها، محدودیتها و کاربردهای خاص خود را داراست.
معمولاً وقتی از خودشناسی صحبت میکنیم، قصد داریم با استفاده از این الگوها و مدلها، صفات و ویژگیهای ذهنی و رفتاری خود را بهتر درک و تحلیل کنیم.
رویکرد متمم به بحث خودشناسی چیست؟
برای ورود به بحث خودشناسی و مطالعه در این زمینه رویکردهای متنوعی وجود دارد؛ از نگاههای معنوی و عرفانی تا رویکردهای روانکارانه.
متمم در بخش بزرگی از مباحث خودشناسی و شخصیت شناسی خود به سراغ رویکرد صفاتی رفته و از آن استفاده کرده است (بعداً در درسها به تدریج با نظریه های صفاتی و کسانی مثل گوردون آلپورت و هانس آیزنک و دیگر دانشمندان آن آشنا میشوید).
این را هم بگوییم که حتی اگر شخصیت شناسی صفاتی به گوشتان نخورده باشد، همچنان بخش زیادی از آنچه به عنوان خودشناسی شنیدهاید زیرمجموعهی این رویکرد محسوب میشود (حتماً شما هم اصطلاحاتی مانند درونگرا، برونگرا، هیجانطلب، جزءنگر، احساسی و منطقی را در توصیف خود و دیگران به کار بردهاید و میبرید).
در ادامه بسته به سلیقه و ترجیحات خود میتوانید یکی از مسیرهای زیر را انتخاب کنید:
کمال طلبی
مهرطلبی و ویژگی های افراد مهرطلب
اهمال کاری
خودشیفتگی
مرکز کنترل درونی و بیرونی
آیا من درونگرا هستم؟
سوالهایی برای مواجهه با خود
فرق خجالتی بودن با درونگرایی چیست؟
آشنایی با اختلال اضطراب اجتماعی
افسردگی و نشانه های آن
ریسک پذیری
نظرات شما عزیزان: